Egyre többször üti fel a fejét a superfood kifejezés, legfőképpen az egészséges életmóddal, táplálkozással kapcsolatos cikkekben. De vajon mi is a superfood? Miért jó, vagy mire jó nekünk és mi közük van ehhez az algáknak? A kérdésekre választ kaphat a cikkben!
Ahogy egyre inkább elszaporodnak a mesterséges adalékokkal készült ételek és italok, ahogy nő a környezetszennyezés, és romlik az ételek minősége, úgy válnak egyre nagyobbá és hangosabbá azok a csoportok, akik a természetközeliséget, a természettel való harmóniát helyezik előtérbe mind az étkezéseikben, mind a mindennapjaikban. A superfood kifejezés nem egy új fajta szleng vagy elmélet, hanem egy mélyen gyökerező dolog, ami most kap nagyobb figyelmet és ismertséget – hiszen most nagyobb szükség van rá, mint valaha.
De mi is az a superfood?
Első sorban olyan ételek, amelyek az emberi szervezet számára szükséges ásványi anyagokat, tápanyagokat és vitaminokat igen magas koncentrációban tartalmazzák – ettől szuper a superfood elnevezés. Ugyanakkor viszont nincs bennük semmilyen mesterséges adalék, természetes formájukban, szinte azonnal fogyaszthatók.
Tudományos vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a superfood-ok, mint például a méz is, kimagasló hatással vannak az egészségünkre. Különböző hatásaik vannak az emberi szervezetre, a betegségek megelőzésétől kezdve az immunerősítésen keresztül egészen az öregedést lassító, és a gyógyító hatásokig.
Hogy jön a képbe az alga?
Az algákat mostanság kezdték széles körben a superfood jelzővel illetni, pedig bizonyos szempontból az alga az egyik legrégebbi superfood a világon. Több mint 40.000 algafaj létezik – ezek az egyik legősibb létformák a Földön, tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal. De nem mindegyikük van jótékony hatással az emberi szervezetre. Dr. Keywan Grasshoff biológusnő 4 algafajt nevez meg a leghatékonyabbnak számunkra – ez a négy alga egyenként is superfoodnak minősül, azonban a kutatónő szorgalmazza ezen algák megfelelő arányban történő keverését is, hogy Ön a lehető legtöbb pozitív hatást tapasztalhassa. Nevezhetjük az algát – a szuperhősös filmekhez hasonlatosan – mega-superfoodnak is.
4 alga, 4 superfood
- Spirulina Platensis: A spirulina algával nem csak az egészségmagazinok, de a testépítő-, valamint a fodrászati portálok is sokat foglalkoznak. Nem véletlenül, hiszen a spirulina rekord mennyiségű vitál anyagot tartalmaz, amely segíti a szervezetet az izomrostok növekedésében és erősítésében, erősíti a hajat és a körmöket, valamint az immunrendszert is.
- Chlorella Vulgaris: Ez a fajta alga leginkább a szervezet méregtelenítésében segít, illetve a sejtgenerálásban és a bélrendszerünk tisztán tartásában játszik fontos szerepet.
- Lithothamnium Calcareum: Szerves kalcium- és ásványi anyag forrás. Olyan kimagasló mennyiségben tartalmazza az emberi szervezet számára szükséges anyagokat, hogy önmagában (kiegészítő vitaminok fogyasztása nélkül) is képes fedezni az Ön szervezetének szükséges mennyiséget.
- Asztaxantin: A világ legerősebb antioxidánsának is nevezik – jótékony hatással van a gyomor- és a bélrendszer működésére, a hajszálerek megerősítésére, a vese védelmére, és még sok más, fontos szervi működésre, ami komolyabb egészségügyi problémákat előzhet meg.
A superfood tehát nem csupán divatolás, nem csak a testépítők újabb „segédeszköze”. Olyan, elengedhetetlen tápanyagok és ásványi anyagok összessége, amelyekre minden szervezetnek szüksége van, és amelyek hosszan tartó hiányát az emberi szervezet sokszor kellemetlen betegségekkel jelzi. Az algák vagy algakeverékek fogyasztása nem igényel több energiát vagy időt, mint a reggeli gyógyszerek beszedése. Azonban a gyógyszerekkel ellentétben az algák nem károsítják a májat – hiszen megelőzik a problémákat, nem a tüneteket kezelik.